Heeft een carport ook nadelen?

Terug naar de nieuwspagina

De voordelen van carports zijn inmiddels vrij bekend. Sommige van deze voordelen zijn zelfs behoorlijk verrassend. Maar heeft het laten bouwen van een carport eigenlijk ook nadelen? Dat hangt er maar net van af hoe je het bekijkt. In dit artikel zetten we de ‘nadelen’ van carports op een rijtje en vergelijken we ze met de beste alternatieven.

Risico op diefstal

Een veelgehoord nadeel van carports is het veronderstelde hogere risico op diefstal. In een afgesloten garage zou het voor dieven immers lastiger zijn om in te breken en je auto (of voorwerpen daaruit) te stelen. Is dat inderdaad reden om dan maar een garage te bouwen? Wat ons betreft in elk geval niet.

Een volledig afgesloten garage geeft weliswaar een veilig gevoel, maar statistieken tonen niet aan dat criminelen zich hierdoor laten tegenhouden. Veel effectiever op het gebied van beveiliging zijn maatregelen zoals camerabeveiliging, verlichting en bewegingsdetectie. En deze veiligheidsmaatregelen werken net zo goed als je auto in een carport staat.

Aangevroren ruiten

Nog een misverstand over carports: ze zouden bij lage buitentemperaturen in de winter eerder dan een garage leiden tot aangevroren ruiten. Ook hier is het belangrijkste argument de plaatsing in de open lucht tegenover een volledig afgesloten ruimte. Hoewel dit logisch klinkt, is er in de praktijk echter nauwelijks sprake van een merkbaar verschil.

In Nederland gaan vriestemperaturen namelijk zelden samen met een harde wind. De warme lucht van overdag staat hierdoor ‘stil’ onder het dak van de carport en houdt je autoruit tijdens de meeste dagen net zo warm als in een garage. Daarbij heb je niet het nadeel van corrosievorming op de carrosserie, een verschijnsel wat in een garage eerder voorkomt.

Gebrekkige materialen

De nadelen van een carport hangen ook samen met de gebruikte materialen. Zeker zelf gebouwde carports zijn vaak gemaakt van materialen als hout en polycarbonaat (PVC) en dat komt het gebruikscomfort, onderhoud en de levensduur niet ten goede.

PVC staat bekend als een relatief goedkoop, maar ook kwetsbaar materiaal. Met name krassen zul je op een carport van polycarbonaat al vrij snel zien verschijnen. Ook hecht vuil zich makkelijk en is regelmatig onderhoud dus noodzakelijk.

Als natuurlijk materiaal heeft ook hout verschillende nadelen voor gebruik in een carport. Het vereist net zoveel onderhoud als PVC en is bovendien ook nog eens duurder.

Wil je deze nadelen niet ervaren? Kies dan voor een carport van aluminium. Je carport is dan modern, stevig, gaat decennialang mee en is nagenoeg onderhoudsvrij.

Meer weten? Bekijk onze carports vrijblijvend tijdens een bezoek aan de showroom!

Gratis offerte aanvragen

© 2013 Ter Huurne
Site en linkbuilding door Webton

Volg ons: