LED- of halogeenverlichting in mijn overkapping: wat is beter?

Terug naar de nieuwspagina

Bij Ter Huurne bieden we jou als klant graag zoveel mogelijk opties. Een van die mogelijkheden is bijvoorbeeld het soort verlichting dat je wilt in je carport, serre, tuinkamer, lichtstraat of overkapping. Je hebt bij ons de keuze uit zowel LED- als halogeenspotjes en beide soorten verlichting bieden hun eigen specifieke voordelen en nadelen.

Wat is het voordeel van halogeenverlichting?

Halogeenverlichting doet sterk denken aan de ouderwetse gloeilamp die inmiddels al zo’n zeven jaar geleden is uitgefaseerd. Belangrijk verschil is wel dat de bel van de lamp is gevuld met een gas van broom of jodium. Dit zijn beide zogenaamde halogenen die de gloeidraad tot een hogere temperatuur verhitten dan een gloeilamp.

Dankzij de effectievere verhitting wordt een groter deel van de beschikbare energie geconverteerd naar zichtbaar licht. Dit maakt het rendement van halogeenlampen tot wel 20% hoger dan dat van gloeilampen. Ook staan halogeenspotjes bekend om het volle en warme licht dat ze direct na inschakeling van de verlichting verspreiden.

Wat is het voordeel van LED-verlichting?

Dan is er LED-verlichting; de nieuwe generatie verlichting die tegenwoordig de markt in rap tempo verovert. Dat heeft een goede reden, want LED-spotjes zijn beduidend zuiniger dan halogeenspotjes – gemiddeld gaan ze maar liefst 50.000 in plaats van 2.000 branduren mee. Hiermee vergeleken valt halogeenverlichting qua energiezuinigheid zo goed als in de categorie van gloeilampen.

Traditioneel nadeel van LED-verlichting was het wat killere licht dat uit de lampen kwam. Inmiddels is dit lang en breed opgelost en zijn LED-spots verkrijgbaar in alle lichtsterktes, -kleuren en -soorten. Daarnaast bevatten ze nauwelijks kwetsbare onderdelen, maar zijn ze uiteraard wel iets duurder in aanschaf. Vanwege het hoge aantal branduren zijn deze kosten echter zo terugverdiend.

LED- of halogeenspotjes in mijn overkapping: wat is beter?

Dan de hamvraag. Wat is nu een betere verlichtingsvorm voor in jouw overkapping: halogeen of LED? Zoals je uit het bovenstaande verhaal ongetwijfeld kunt opmaken, biedt LED afgezien van de iets hogere aanschafprijs alleen maar voordelen. Daarom bevelen wij halogeenspotjes in principe alleen aan voor klanten met een zeer krap budget voor de overkapping.

Welke spots je ook kiest; de monteurs van Ter Huurne monteren ze snel en veilig in de profielen van de overkapping. De bedrading en trafo’s natuurlijk vakkundig weggewerkt, zodat jouw kersverse sfeerverlichting optimaal tot zijn recht komt. Tot slot zijn onze spotjes in overleg ook in kleur leverbaar en zorgen we altijd voor dimbare varianten.

Gratis offerte aanvragen