Overkapping in een kleine tuin: kan dat?

Terug naar de nieuwspagina

In woon- en tuinprogramma’s ziet het er altijd zo mooi uit: een kolossale tuin met meer dan genoeg ruimte voor een vijver, terras en overkapping. In de praktijk zijn veel Nederlandse tuinen kleiner dan op televisie en ben je genoodzaakt om in de beperkte ruimte creatief te zijn.

Wil je bijvoorbeeld een overkapping in je kleine tuin realiseren? Dan oogt de tuin al snel vol en lijk je verder weinig aan de buitenoppervlakte te hebben. Hieronder leggen wij je uit hoe je jouw kleine tuin optisch tóch een ruimtelijk effect kunt geven na het plaatsen van een overkapping.

Kies voor een ontwerp met brede zichtlijnen

Een ruimtelijk effect creëren in een kleine tuin vereist een slimme omgang met de beschikbare ruimte. Vanuit optisch oogpunt moet je rekening houden met de lengte van de zichtlijnen. Hoe verder je ononderbroken door de tuin kunt kijken, hoe groter deze lijkt.

Het is daarom vaak verstandig om een terras over de volle breedte van de beschikbare oppervlakte te ontwerpen. De overkapping zit dan aan de gevel boven de tuindeur(en). Zittend op het terras kun je jouw tuin dan in de volle breedte overzien, die hierdoor een stuk ruimtelijker lijkt.

Benut verschillende hoogtes voor een ruimtelijk effect

Je kunt een kleine tuin groter laten lijken door niet alleen de breedte, maar ook de hoogte in te gaan. Dit kun je onder andere doen door het plaatsen van een hoge terrasoverkapping. Kies voor doorzichtige beglazing in het dak voor een nog ruimtelijker effect (deze truc werkt binnen ook met een lichtkoepel).

Belangrijk is om niet alleen maar hoge objecten in je tuin te plaatsen, maar deze juist af te wisselen met lagere elementen. Het is juist de variatie in hoogteverschillen die de ruimte optisch groter doet lijken. Verticaal tuinieren is ook een uitstekende manier om het gewenste effect te creëren.

Werk met een licht en uniform kleurenpalet

Een ruimtelijke uitstraling en een rustige uitstraling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een wirwar van schreeuwende kleuren laat je tuin optisch kleiner lijken en dat is met name verraderlijk als je van kleurige bloemen en planten houdt.

We raden je daarom aan om te werken met vergelijkbare kleurtonen als de kleur die je hebt gekozen voor je overkapping (deze is bij Ter Huurne uitvoerbaar in elke gewenste RAL-kleur). Met name in grote oppervlaktes (denk aan schuttingen, vloeren en muren) is uniform kleurgebruik van belang. Tip: vooral lichtere kleurtinten laten een kleine tuin optisch groter lijken.

Richt in met grote elementen voor rustige uitstraling

Voor een ruimtelijk effect kun je met de vloer in je tuin meer doen dan alleen een lichte kleur kiezen. Ook de grootte van de bestrating (denk aan tegels of klinkers) maakt optisch een groot verschil. Grote tuintegels geven de tuin een rustiger en daarmee ook een grotere uitstraling.

Grote tuintegels zijn tegenwoordig in de mode en zijn dus makkelijk te vinden voor je kleine tuin. Ook laten deze tegels zich vaak mooi combineren met andere grote elementen zoals bloempotten, tafels en stoelen. Plaats deze onder je overkapping om ze te beschermen tegen de weerselementen.

Gratis offerte aanvragen

© 2013 Ter Huurne
Site en linkbuilding door Webton

Volg ons: