Serre bouwen: waarmee moet ik rekening houden?

Terug naar de nieuwspagina

Nu het hartje zomer is, denk je misschien na over manieren waarop je meer natuurlijk daglicht en zonlicht in je huis kunt krijgen. Het bouwen van een serre is hiervoor natuurlijk de oplossing bij uitstek. Voordat je deze investering in je woning doet, is het echter belangrijk om een aantal zaken vooraf goed te overdenken. Dit zijn de 4 belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden:

Het doel van de serre

Of je nu een houten of een aluminium serre laat bouwen; het blijft hoe dan ook een flinke aanschaf. Het is daarom verstandig om eerst zorgvuldig na te gaan wat je precies met de serre wilt bereiken. Wordt het een uitbreiding van je keuken? Je nieuwe eetkamer? Een aparte loungeruimte? Of een stijlvolle brug naar de tuin? De opties zijn legio.

Met name als er waardevolle spullen in de aanbouw komen te staan, is ook de inbraakveiligheid van de serre een belangrijk thema. Denk tot slot ook aan de hoeveelheid gewenste privacy; de glazen wanden van een serre zorgen voor maximale lichtinval, maar zonder gordijnen voor het glas kijken de overburen vrolijk mee.

Een vergunning voor de serre

Een vergunning is lang niet altijd nodig als je een serre gaat bouwen. Maar liever neem je het zekere voor het onzekere. Mocht je namelijk juridische problemen krijgen ná de bouw, dan zit je met een flinke financiële strop. Die is makkelijk te voorkomen, want bij Ter Huurne nemen we je zelfs het aanvragen van een eventueel benodigde vergunning compleet uit handen.

De oriëntatie van je serre

Als het doel van de serre eenmaal duidelijk is (bijvoorbeeld een brug tussen de achtertuin en de keuken), is het belangrijk om na te denken over de oriëntatie die dit oplevert. Een serre op het noorden is bijvoorbeeld koud in de winter en een op het zuiden is heet in de zomer. Dat laatste geldt ook voor een aanbouw op het westen, terwijl een op het oosten vooral in de ochtend zon vangt.

Het is daarom belangrijk om te kijken of het doel van de serre wel aansluit op de oriëntatie. Wil je de ruimte bijvoorbeeld gebruiken om in de namiddag te zonnen, dan laat je de aanbouw beter niet richting het oosten bouwen.

Het materiaal van de serre

Dat aluminium verreweg de beste keuze is als bouwmateriaal voor een serre, is inmiddels genoegzaam bekend. Maar is je budget hiervoor simpelweg niet toereikend? Dan kun je ook alternatieven van hout of PVC overwegen. Hou in dat geval wel rekening met een kortere levensduur, minder gebruikscomfort en flink meer onderhoud. Kortom: weeg alle opties goed tegen elkaar af!

Gratis offerte aanvragen