Serre of pergola bouwen: wat is de beste keuze?

Terug naar de nieuwspagina

Het komende zomerseizoen wil je meer tijd buiten in je tuin spenderen. In dat geval heb je op deze plek sowieso beschutting nodig, of het nu is tegen de warme middagzon of een typische zomerbui. Maar waar kies je voor: een pergola of serre? In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van beide opties op een rij en leggen we uit wat in jouw situatie de beste keuze is.

Wat is het verschil tussen een pergola en serre?

Een pergola is een open constructie die meestal bestaat uit (houten) palen en latten. Het bouwwerk biedt niet alleen beschutting (met name in de vorm van schaduw tegen de zon – tegen regen is het minder effectief), maar biedt klimplanten ook een centrale plek in de tuin om sfeervol langs de constructie omhoog te groeien. Pergola’s zien we daarom onder andere vaak terug in een Engelse tuin.

In tegenstelling tot een pergola is een serre een geïsoleerde aanbouw van duurzame materialen als aluminium profielen en gehard veiligheidsglas. Daar waar een pergola meestal vrijstaand is, wordt een serre doorgaans als een aanbouw aan een woning gebouwd. Een serre biedt volledige afsluiting en isolatie, maar door glazen schuif- en vouwdeuren is de aanbouw eenvoudig open te maken.

Een pergola met de voordelen van een serre: kan dat?

Een pergola is over het algemeen minder duur in aanschaf dan een serre. Dat is niet lastig te verklaren, want hout is goedkoper dan aluminium en een open bouwwerk logischerwijs ook betaalbaarder dan een geïsoleerde constructie. Is het daarom ook een optie om een pergola te bouwen met vergelijkbare voordelen als een serre?

Helaas is dat in de praktijk nauwelijks mogelijk. Natuurlijk kun je een pergola net als een serre tegen de gevel aan plaatsen, maar dit maakt het nog geen effectieve verlenging van je woonruimte. Het open karakter van de constructie en de goedkopere materialen staan in schril contrast met die van een serre. De levensduur is simpelweg een stuk minder en het gevraagde onderhoud ligt een stuk hoger.

Een serre met de voordelen van een pergola: kan dat?

Kun je dan wel een serre bouwen met vergelijkbare voordelen als een pergola? Dat is absoluut mogelijk. Het open karakter van de constructie is eenvoudig na te bootsen door de schuif- of vouwwanden op warme dagen open te gooien. En ook langs de aluminium profielen van je serre kun je – als je dat graag wilt – sfeervolle klimplanten omhoog laten groeien. Zo ervaar je het beste van beide werelden.

Bij Ter Huurne kun je jouw serre geheel op maat laten ontwerpen en zo precies de uitstraling creëren die jij wenst. Wij produceren de kwalitatief hoogwaardige onderdelen in onze eigen fabriek en monteren ze voor jou vakkundig op locatie. De keuze tussen een serre of pergola is dus niet moeilijk meer. Nieuwsgierig geworden? Kom vrijblijvend langs in onze showroom!

Gratis offerte aanvragen

© 2013 Ter Huurne
Site en linkbuilding door Webton

Volg ons: