Verlichting in de lichtstraat: wat zijn de mogelijkheden?

Terug naar de nieuwspagina

Een lichtstraat is de ideale manier om je woning te voorzien van meer natuurlijke lichtinval. Maar wat als de zon onder gaat en er steeds minder licht door het glas naar binnen valt? Dan is verlichting in de lichtstraat een stijlvolle oplossing die jouw ruimte van meer sfeer voorziet. En al helemaal als het om een aanbouw zoals een serre gaat!

Lichtstraat met sfeerverlichting

Lichtstraten zijn bij Ter Huurne verkrijgbaar in tal van soorten en maten. Wij produceren alles in eigen fabriek en kunnen elk product daarom geheel op maat samenstellen. Ook op het gebied van optionele accessoires zoals verlichting bieden wij een ruime keuze. Dat begint al bij de lichtbron, waarbij je kunt kiezen uit halogeen- of LED-spotjes.

LED-verlichting is bij onze klanten een veelgekozen optie en dat komt onder meer door de grote energiezuinigheid. LED maakt gebruik van lichtemitterende diodes (vandaar de afkorting) en zendt licht uit op het moment dat er elektrische stroom door de elektronische halfgeleidercomponent loopt. Deze techniek zorgt ervoor dat LED-verlichting uiterst zuinig is en lange tijd meegaat.

Halogeen daarentegen is qua werking vergelijkbaar met de ouderwetse gloeilamp – wel is het rendement tot zo’n 20% hoger dan doordat de gloeidraad heter wordt. Tegen LED moet halogeen het op het gebied van energiezuinigheid echter ruimschoots afleggen – LED-spotjes zijn tot wel 10 keer zuiniger en zijn in dit tijdperk van duurzaamheid dan ook een verantwoorde keuze.

LED-spotjes vs halogeen-spotjes

Waarom zou je desondanks toch voor halogeen kiezen? Allereerst zijn halogeenspotjes in aanschaf flink goedkoper. LED verdient zijn hoge aanschafprijs op lange termijn ruimschoots terug, maar toch kan dit een overweging zijn als je een lichtstraat met een krap budget laat plaatsen. Daarnaast wordt het warme licht van halogeenspotjes veelvuldig geprezen.

Maar hoe zit het eigenlijk met LED-verlichting? De reputatie van kil wit licht is tegenwoordig zeker niet meer van toepassing. LED-spotjes zijn ook in warme kleurvarianten verkrijgbaar en is daardoor prima geschikt als sfeerverlichting in een lichtstraat. Wat ons betreft zijn LED-spotjes dus de duidelijke winnaar, maar natuurlijk is uw keuze afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Welk type spots u ook kiest; bij Ter Huurne zorgen we ervoor dat ze op afstand eenvoudig bedienbaar en dimbaar zijn. Bij onze aluminium lichtstraten worden ze gemonteerd in de dakliggers en zijn ze eventueel ook in kleur leverbaar. Standaard leveren wij inclusief bedrading en de benodigde trafo’s, die altijd altijd onzichtbaar (in de holle profielen) worden weggewerkt.

Gratis offerte aanvragen

© 2013 Ter Huurne
Site en linkbuilding door Webton

Volg ons: