Waarom je een carport niet zelf moet bouwen

Terug naar de nieuwspagina

We begrijpen het best: het is verleidelijk om je carport zelf te bouwen. Het is immers niet meer of minder dan een overkapping voor je auto. Toch? Nou, niet helemaal. En helaas zorgt dit misverstand ervoor dat veel klussers zelf een carport willen maken, zonder dat ze vooraf precies weten waar ze aan beginnen. In dit artikel leggen we uit met elke uitdagingen je zoal te maken krijgt:

Bouw je de carport op de juiste grond?

Je kunt je carport niet zomaar bouwen op de plek die jou het beste uitkomt. Klei- of veengrond kan er bijvoorbeeld zorgen dat de overkapping na verloop van tijd verzakt. Net zoals ondergrondse elektriciteits-, gas- en waterleidingen tijdens de bouw voor problemen kunnen zorgen. Je moet vooraf dus zeker weten dat de grond in meerdere opzichten voldoet aan alle bouweisen.

Mag je de carport wel bouwen?

Waarschijnlijk zul jij je carport in je voortuin willen plaatsen. Maar mag dat altijd? De regels laten zien van niet. De overkapping mag bijvoorbeeld niet meer ruimte in beslag nemen dan 30 m2 en de hoogtegrens van 3 meter niet overschrijden. Ook mag het bouwwerk niet meer dan de helft van de vloeroppervlakte in je tuin beslaan. Het kan dus zijn dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Ben je goed voorbereid op dit DIY-project?

Zelfs als je handig bent aangelegd, is het zelf bouwen van een carport niet iets dat je zomaar even doet. Op technisch vlak komt er verrassend veel bij kijken en een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Denk hierbij minimaal aan het maken van een doordacht ontwerp (de uitstraling moet passen bij die van je woning) en een gedegen technische bouwtekening voordat je aan de slag gaat.

Heb je wel het juiste gereedschap?

Voor het bouwen van een DIY-carport heb je meer nodig dan een schep, een hamer en een meetlint. Ook elektrisch gereedschap zoals een cirkelzaag, klinknagelpistool, schiethamer, haakse slijper en hamerboor is geen overbodige luxe. Hoe geavanceerder de overkapping, hoe meer gereedschap je nodig hebt. Vergeet ook veiligheidshandschoenen en oog- en gehoorbescherming niet!

Kun je wel zelf jouw ideale carport bouwen?

Zelf aan de slag gaan met hout en een hamer is een nobel streven en kan je in eerste instantie geld besparen. Maar laten we eerlijk zijn: het gebruiksgemak én de levensduur liggen uiteindelijk een stuk lager dan die van een professionele aluminium carport. Het is nagenoeg onmogelijk om zelf de carport van je dromen te bouwen en hierdoor ben je op termijn juist duurder uit.

Kortom: laat je carport bouwen door een specialist!

De bovenstaande 5 problemen zijn nog slechts een kleine greep uit het aantal uitdagingen dat je tegen zult komen als je zelf een carport gaat bouwen. Ons advies is daarom: bespaar jezelf de zorgen, tijd, geld en moeite en ga direct voor een overkapping waar je tot in lengte van jaren maximaal plezier van hebt. Laat je carport op maat bouwen door een specialist zoals Ter Huurne!

Gratis offerte aanvragen

© 2013 Ter Huurne
Site en linkbuilding door Webton

Volg ons: