• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

9 valkuilen bij het bouwen van een serre

Overweeg jij om een serre aan je huis te laten plaatsen? Dan is het zaak om de bouw al tijdens de oriëntatiefase zorgvuldig te plannen.

Slimme keuzes in het begintraject betalen zich namelijk terug in een eindresultaat dat aan al je verwachtingen voldoet.

Pas de tips in dit artikel toe om de volgende 9 veelvoorkomende valkuilen bij het bouwen van een serre te voorkomen:

 

Zwarte serre met schuifpui 4-delig

1. De ruimte laat te wensen over

Een serre aanbouw is een effectieve manier om je huidige woonruimte uit te breiden. Maar hoewel het idee van een serre aan je huis bij vrijwel iedereen in de smaak valt, is het simpelweg niet voor iedere woning een goed idee. Met name als je klein woont, houd je relatief weinig ruimte over voor een serre. Beoordeel dan ook vooraf of een kleine serre wel aan je verwachtingen kan voldoen.

2. Vergeten een vergunningsaanvraag in te dienen

Voor een serre aan de achtergevel van je woning heb je vrijwel nooit een vergunning nodig. Dat verandert op het moment dat een extreem diepe (meer dan 4 meter) of hoge serre wilt (meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping van het huis). Voor een aanbouw aan de voorgeval van het huis, is iets vaker een vergunning nodig. Over het algemeen geldt: bij twijfel is het verstandig om bij de gemeente na te vragen over een vergunningsaanvraag noodzakelijk is.

3. De bouwkwaliteit laat te wensen over

De bouwkwaliteit van een serre is een belangrijke factor voor de levensduur en het woongenot dat je ervan ervaart. Met name de kwaliteit van de onderbouw, die bestaat uit zaken zoals beglazing, deuren, kozijnen, schuif- en vouwwanden, is bepalend voor het eindresultaat. Kies daarom bij voorkeur voor een maatwerk kwaliteitsserre van een gerenommeerde fabrikant zoals Ter Huurne.

4. Verkeerde materiaalkeuze bezorgt je veel onderhoud

Serres zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt ze bijvoorbeeld van hout, aluminium of kunststof. Hoewel het verleidelijk is om te kiezen voor het materiaal dat je qua uiterlijk het meeste aanspreekt, is dit niet altijd de beste keuze. Een aanbouw van hout vergt bijvoorbeeld veel onderhoud en laat zich moeilijk isoleren. Een serre met duurzame aluminium profielen is daarentegen nagenoeg onderhoudsvrij en kent een veel langere levensduur.

5. De lichtinval laat te wensen over

Een groot voordeel van een serre is de overdaad aan natuurlijke lichtinval. Dit is niet alleen goed voor je humeur, maar laat je woning ook nog eens optisch groter lijken. Een serre met grote glaspartijen biedt de meeste lichtinval en is daarom aan te raden boven een aanbouw met minder glas. De oriëntatie van de serre speelt uiteraard ook een belangrijke rol bij de hoeveelheid zon- en lichtinval.

6. Het wooncomfort laat te wensen over

Het gebruikscomfort van een serre wordt bepaald door verschillende elementen. Essentieel is natuurlijk een professionele montage, zodat je niet te maken krijgt met zaken als een lekkend dak of vervelend piepende schuifdeuren. Ook een aangenaam binnenklimaat is van groot belang en daarom kies je bij voorkeur voor een serre die goed geïsoleerd is.

7. Het uitzicht laat te wensen over

Niet alleen de grootte van je woning, maar ook de ligging heeft invloed op het plezier dat je van je aanbouw hebt. Traditioneel fungeert een serre als brug tussen binnen en buiten. Bij plaatsing in een grote groene achtertuin geniet je dan ook van een mooier uitzicht dan in een voortuin die pal aan een drukke weg gelegen is. Beoordeel vooraf dus goed of een serre wel bij de ligging van je woning past.

8. Bouwstijl serre sluit niet aan op je woning

Misschien heb jij hele specifieke wensen voor je aanbouw. Vind je plaatjes van serres in Victoriaanse stijl bijvoorbeeld prachtig? Dan is het belangrijk om te beseffen dat een serre in deze bouwstijl misschien niet past bij het karakter van een moderne woning. Kies daarom altijd voor een aanbouw die naadloos aansluit op je huis. Dit advies geldt overigens ook op het gebied van de vloer in je serre; in een ideale situatie contrasteert die zo min mogelijk met die in je woonruimte.

9. Je wilt alles zelf doen

De grootste fout die je tot slot in de serrebouw kunt maken, is alles zelf willen doen. Het bouwen van een serre is een specialistisch vak en zelfs de kleinste bouwkundige onvolkomenheden kunnen al leiden tot een gebrekkige isolatie of korte levensduur. Bij Ter Huurne ontzorgen we jou daarom compleet met zowel het ontwerp, de fabricage als de montage van jouw gedroomde aanbouw. Laat de serre door ons op maat bouwen en voorkom in één klap alle bovengenoemde fouten.

Serres inspiratie

4 foto’s 
Serre openslaande deuren Serre openslaande deuren Serre zonwering 1 Serre zonwering 1

Serre met stolpdeuren en zonwering

4 foto’s 
Serre restaurant Serre vouwwand Serre vouwwand Serre Terschelling binnenaanzicht

Serre Vouwwand restaurant

6 foto’s 
Serre schuifpui mat zwart Serre schuifpui Serre schuifpui Serre Zwolle buitenaanzicht Serre schuifpui Serre Zwolle buitenaanzicht

Serre mat zwart met 3delige schuifpui

8 foto’s 
Serre Vriezeveen Serre Vriezeveen Serre Vriezeveen Een serre in Vriezeveen laten aanbouwen Serre Vriezeveen Serre Vriezeveen Serre Vriezeveen Serre Vriezeveen donker

Serre 3-delige schuifwand

7 foto’s 
Serre op het dak Serre duurzaam vervangen serre duurzaam vervangen Serre dakterras Dakterras Serre met Superglide kozijnen en vouwwanden

Serre dakterras/ balkon

3 foto’s 
Serre stolpdeur Serre stolpdeur spie Serre stolpdeur

Serre aluminium stolpdeur

2 foto’s 
Serre geïntegreerd in pannendak hoogrendementsglas

Serre geïntegreerd in pannendak

2 foto’s 
Serre terrasoverkapping Serre met daarnaast een terrasoverkapping met lessenaarsdak

Serre met overkapping

5 foto’s 
Exclusieve serre met een steellook Serre steellook Lichtstraat dakraam serre Serrebouw, kosten serre. serre aanbouw kosten Serre steellook met geïsoleerde schuifdeur

Serre zadeldak lichtstraat

6 foto’s 
Serre met een vouwwand van glas Serre vouwwand Serre vouwwand van glas Serre vouwwand Serre vouwwand Grijze serre met lessenaar dak en vouwwand na het vervangen van het glas

Serre vouwwand

6 foto’s 
Witte serre type zadeldak tussen twee woningen. Serre Vouwwand Serre vouwwand Serre wintertuin zadeldak Serre zadeldak

Serre wintertuin

4 foto’s 
Serre met een zadeldak vanaf de buitzijde genomen Serre platdak-knik Zwarte serre met schuifpui 4-delig Uitbouw aluminium schuifpui met plat dak knik

Serre platdak knik