• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Condens onder mijn carport: wat nu?

Je parkeert je auto onder je carport, stapt uit en dan voel je het ineens: een druppel water in je nek! Vaak komt dit bekende fenomeen door condensvorming op het dak. De condens drupt naar beneden en maakt alles daaronder nat. Maar wat is de oorzaak van condensatie eigenlijk en hoe kun je dit bij je carport voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Offerte aanvragen

 

Dubbele met glas gebogen aluminium carport kopen zonder condens onder carport

Waarom heb ik condens onder mijn carport?

Condensvorming op een carport ontstaat, net als bij een serre, door het temperatuurverschil boven en onder een wand of dak. In het geval van een carport is de lucht boven het dak kouder dan de lucht eronder. Omdat lucht maximaal een bepaalde hoeveelheid waterdamp kan opnemen, wordt de rest omgezet in water. Dit is de condens die achterblijft op het dak.

Waarom heb je dan in de zomer nauwelijks last van condensatie, terwijl het in de winter relatief vaak kan voorkomen? Dit heeft te maken met het opnamevermogen van koude lucht versus warme lucht. Bij lage wintertemperaturen absorbeert de lucht minder waterdamp en ligt het dauwpunt dus lager. Hierdoor vormt zich meer water op het dak.

Is condens onder een carport te voorkomen?

Condensvorming is vrijwel altijd te voorkomen of op zijn minst sterk te minimaliseren. Zowel in een serre als bij een carport speelt het gebruikte glas namelijk een doorslaggevende rol. Glas met een laag isolerend vermogen zorgt voor relatief grote temperatuurverschillen boven en onder het dak. Of het hierbij om een plat, gebogen of schuin dak gaat, maakt in essentie geen verschil.

De beste manier om condens te minimaliseren, is dan ook een carport die is uitgevoerd met kwalitatief hoogwaardig hoogrendementsglas. Bij Ter Huurne kunnen wij het gebruikte type beglazing in nauw overleg met je afstemmen.

Showroom afspraak maken

Minimale condens met een carport van Ter Huurne

Heb jij je carport zelf gebouwd of heb je in het verleden gekozen voor een variant van hout of metaal? Dan kun je het isolerend vermogen van het dak zelf vergroten door isolatieplaten (bijvoorbeeld XPS) te plaatsen op de bestaande dakbedekking. Dit is echter niet de beste oplossing, omdat een aluminium carport met hoogrendementsglas altijd de beste resultaten oplevert.

Ben je nieuwsgierig geworden naar een carport die een maximale levensduur en gebruikscomfort combineert met een minimale condensvorming op het dak? Informeer bij de specialisten van Ter Huurne vrijblijvend naar de mogelijkheden. Die laten we je ook graag persoonlijk zien tijdens een bezoek aan onze showroom. De koffie staat klaar!

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken

Carports inspiratie

5 foto’s 
Carport preifix Carport preifix Vrijstaande Carport prefix Carport prefix Carport prefix

Carport prefix gebogen

2 foto’s 
Carport met zijwand Carport met zijwand

Carport met zijwand

3 foto’s 
Witte carport buitenaanzicht Witte carport buitenaanzicht Witte carport buitenaanzicht

Carport maatwerk

3 foto’s 
Grijze carport Zijaansluiting Grijze carport zijaansluiting Grijze carport zijaansluiting

Carport

2 foto’s 
Zwarte gebogen carport voor zwarte houten garage. Vooraanzicht van grijze gebogen carport tegen zwarte houten garage

Carport vrijstaande garage

4 foto’s 
Vooraanzicht van dubbele gebogen aluminium carport met glas tegen witte stenen garage met groene deuren. Bovenaanzicht van dubbele gebogen aluminium carport met glas tegen witte stenen garage met groene deuren. Dubbele met glas gebogen aluminium carport kopen zonder condens onder carport Dubbele gebogen carport met glas naast zwarte houten schuur met witte auto onder de carport

Dubbel gebogen Carport