• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Heb je voor een tuinkamer aan je huis een vergunning nodig?

Veel mensen willen meer tijd buiten doorbrengen, zonder hiervoor ver van huis te moeten of na een regenbui doorweekt thuis te komen. Een tuinkamer aan je huis bouwen is voor dit doeleinde bij uitstek geschikt. Maar heb je daar eigenlijk een vergunning voor nodig? Dat verschilt per situatie. Hieronder vertellen wij je wanneer je een aanbouw vergunningsvrij kunt bouwen.

Offerte aanvragen

 

Grijze aluminium tuinkamer met zadeldak en schuifwand tussen twee muren.

Wat voor tuinkamer wil je plaatsen?

Voordat we dieper in de precieze regelgeving duiken, is het van belang om te weten dat het type aanbouw vaak bepaalt of je er een vergunning voor nodig hebt. Wil je een tuinkamer die aan de voorgevel van het huis uitsteekt of wil je een aanbouw die hoger komt dan de eerste verdieping? Dan heeft dit invloed op de noodzaak van een vergunningsaanvraag.

Het is daarom van belang eerst zeker te weten wat voor tuinkamer je aan je woning wilt. Pas als je exacte wensen eenmaal duidelijk zijn, weet je of je vergunningsvrij kunt bouwen. Overigens kan Ter Huurne je hier in het voortraject verblijvend over adviseren. Wij helpen je een aanbouw te kiezen die niet alleen past bij je wensen, maar die ook past binnen de lokale regelgeving in jouw regio.

Wanneer kan ik een tuinkamer aan huis zonder vergunning bouwen?

Het plaatsen van een tuinkamer kan vaak zonder hiervoor een vergunning te hoeven aanvragen. Dat komt omdat de meeste mensen de aanbouw aan de achterzijde van het huis willen. Op het achtererfgebied mag je tot 4 meter diep vergunningsvrij bouwen, maar de aanbouw mag niet meer dan 3 meter boven het Peil uitsteken.

Wil jij je tuinkamer aan de voorzijde van het huis plaatsen? Dan neemt de kans dat je hiervoor een vergunning nodig hebt aanzienlijk toe. Het achtererfgebied begint namelijk een meter achter de voorgevel en de voorzijde van de woning valt dan ook buiten dit gebied. Dat wil niet zeggen dat je de aanbouw niet mag plaatsen, maar wel dat je hier een formele aanvraag voor moet indienen.

Showroom afspraak maken

Tuinkamers inspiratie

2 foto’s 
Tuinkamer geïsoleerd Tuinkamer panelen

Tuinkamer met roede verdeling

5 foto’s 
Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk

Tuinkamer maatwerk jaren 30 woning

2 foto’s 

Steellook kozijnen met panelen

10 foto’s 
Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Tuinkamer zadeldak schuifwand, dit is geen overkapping met golfplaten Tuinkamer_zadeldak Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Waarom een TH Tuinkamer zadeldak schuifwand Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Grijze aluminium tuinkamer met zadeldak en schuifwand tussen twee muren. Tuinkamer zadeldak schuifwand Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Tuinkamer_zadeldak_schuifwand

Tuinkamer met hardglazen schuifwanden

5 foto’s 
Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand lichtstraat

Tuinkamer met lichtstraat

3 foto’s 
Aluminium tuinkamer prijzen voor een dak met visgraat in de achtertuin Tuinkamer dak met visgraad 5-hoekige antraciet aluminium tuinkamer met visgraad dak

Tuinkamer waaijerdak

2 foto’s 
tuinkamer met lessenaarsdak en schuifwand Grijze tuinkamer met schuifwand met glazen lessenaars dak.

Tuinkamer Schuifwanden

Wat kost een vergunning voor een tuinkamer aan huis?

Het aanvragen van een vergunning voor het bouwen van een tuinkamer aan je huis brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten zijn onder meer opgebouwd uit het tekenwerk van zowel de bestaande als nieuwe situatie. Ook een constructierapport en soms een sonderingsrapport om de grondslag te bekijken vallen onder deze kostenpost.

Als je per se een tuinkamer wilt die niet vergunningsvrij gebouwd kan worden, is het de moeite waard om je plan vrijblijvend voor te leggen bij je gemeente. Een medewerker van Bouwen en wonen laat je direct weten of je aanbouw in aanmerking komt voor een vergunning. Hulp nodig bij het ontwikkelen of aanpassen van je plan? Schakel dan Ter Huurne in!

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken