• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Hoe kan ik condens voorkomen in mijn serre?

Daalt de buitentemperatuur en is het binnen in je serre behaaglijk warm? Dan kan er een voor serrebezitters herkenbaar probleem ontstaan: condensvorming aan de binnenkant van het raam. De vochtige lucht binnen is dan warmer dan buiten en leidt tot de condens. Gelukkig kun je dit scenario eenvoudig voorkomen door de volgende 3 tips ter harte te nemen. Lees hieronder verder.

 

Zwarte serre zijaansluiting aan wit huis met geen condens binnenkant raam

Ventileer je serre (en huis) regelmatig

Dit is de beste tip die we je kunnen geven. Zodra frisse lucht je huis en serre binnenstroomt, wordt de verbruikte en warme lucht afgevoerd en neemt het verschil tussen de binnen- en buitenomgeving geleidelijk af. Hierdoor is de kans op condensvorming op de ramen veel kleiner.

Maar daar waar je in je woning simpelweg je ramen kunt openzetten, hebben sommige serres een volledig afgesloten ontwerp. Dit raden wij af, al is het alleen maar om condens tegen te gaan. Kies altijd voor een serre met geïsoleerde vouw- en schuifdeuren voor een makkelijke ventilatie.

Maak geen urban jungle van je serre

De urban jungle is de afgelopen jaren zowel in woonkamers als serres sterk in opkomst. Dit fenomeen is een interieurtrend waarbij je de ruimte voorziet van veel bloemen en planten om zo een groene omgeving te creëren die qua uitstraling naadloos aansluit op de tuin.

Natuurlijk juichen we deze ontwikkeling van harte toe, maar bij toepassing in je serre is er één probleem: planten verhogen de luchtvochtigheid en vergroten daarmee de kans op condens. Ventileer een rijkelijk met groen gevulde serre dus extra goed of zet toch een aantal planten buiten.

Kies een serre met HR++-beglazing

HR++-beglazing is echt een van de belangrijkste eisen aan een moderne serre en dat heeft een goede reden. Daar waar bij enkel glas relatief snel condens ontstaat aan de binnenkant van de ramen, is dit bij HR++-beglazing veel minder snel het geval.

HR++-glas laat de kou minder door de ramen van de serre komen en hierdoor blijft de binnenkant goed geïsoleerd. Wat bij HR++-beglazing wél kan optreden (met name ’s ochtends) is condens aan de buitenkant van de ramen; dit is nauwelijks te voorkomen en juist een teken van goede isolatie!