• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Lichtstraat plaatsen: heb ik een vergunning nodig?

Een lichtstraat kan het leef comfort in je woning flink verhogen. De extra lichtinval zorgt voor een optisch ruimer huis met een lichte en aangename uitstraling. Overweeg je ook een lichtstraat te laten plaatsen? Dan vraag je je wellicht af of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de laatste regelgeving omtrent lichtstraten.

 

Houten balken en lichtstraat in zadeldak van gebouw.

Lichtstraat vergunning: meestal niet nodig

We kunnen je meteen geruststellen: in de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van een lichtstraat. In tegenstelling tot een grote lichtkoepel of dakkapel, heeft een platte lichtstraat immers weinig invloed op het straatbeeld. Ook hebben je (over)buren er geen last van en verandert er voor andere omwonenden al met al weinig.

Als je je lichtstraat inderdaad vergunningsvrij kunt bouwen, dan moet je je hierbij echter wel aan bepaalde regels houden. Denk hierbij onder meer aan het Bouwbesluit (met bijvoorbeeld regels op het gebied van veiligheid en gezondheid) en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Laat je de montage van de lichtstraat verzorgen door Ter Huurne, dan voldoe je altijd aan deze regels.

Wanneer heb ik een lichtstraat vergunning nodig?

In enkele gevallen heb je wel een vergunning nodig voor het plaatsen van een lichtstraat. Bijvoorbeeld als de lichtstraat meer dan 0,6 meter uitsteekt ten opzichte van het dakvlak. In de praktijk zal dit echter niet zo snel gebeuren. Daarnaast moeten alle zijden van de lichtstraat overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak of platte dak liggen.

Bij plaatsing in het voordakvlak mag de lichtstraat alleen uitsteken als er geen welstandseisen in je lokale gemeente gelden. Sowieso kan het geen kwaad om bij twijfel voor de zekerheid contact op te nemen met je gemeente. Hier kun je later eventueel ook terecht voor een vergunningsaanvraag indien je wel een vergunning nodig hebt.

Geen vergunning nodig? Overleg nog steeds met de buren.

Heb je geen vergunning nodig of heb je de benodigde vergunning al binnen? Dat betekent nog niet dat je tijdens een bouwproject (hoe kleinschalig ook) zomaar je gang kunt gaan. Vanwege het eerder genoemde burenrecht is het verstandig om je voorgenomen bouwplannen te overleggen met je buren. Op sommige tijden hebben ze waarschijnlijk liever geen (geluids)overlast.

Gelukkig is het plaatsen van een lichtstraat een relatief kleine bouwkundige ingreep waar over het algemeen weinig overlast bij komt kijken. Dat geldt zeker bij professionele montage door de specialisten van Ter Huurne. Meer weten over onze lichtstraten of de manier waarop wij u kunnen ondersteunen bij een vergunningsaanvraag? Bel ons vrijblijvend op 053 57 26 145 .

Lichtstraten inspiratie

3 foto’s 
Lichtstraat zadeldak buitenaanzicht Lichtstraat zadeldak binnenaanzicht Lichtstraat zadeldak binnenaanzicht

Lichtstraten zadeldak

2 foto’s 
Geïsoleerde lichtstraat met zadeldak Lichtstraat keuken

Lichtstraat zadeldak

2 foto’s 
Lichtstraat tussen twee daken Lichtstraat tussen twee daken

Lichtstraat tussen 2 daken

8 foto’s 
Lichtstraat zadeldak Lichtstraat serredak dakraam Lichtstraat serredak Lichtstraat vanaf dak Lichtstraat onderaanzicht Lichtstraat montage Lichtstraat montage Montage Lichtstraat

Lichtstraat/ serredak

2 foto’s 
Lichtstraat platdak Lichtstraat platdak

Lichtstraat plat dak

3 foto’s 
Lichtstraat in een dakpanconstructie Lichtstraat in pannendak lichtstraat in pannendak

Lichtstraat in pannendak

5 foto’s 
Onderaanzicht witte lichtstraat met dakramen Lichtstraat met dakraam daardoor meer licht in aanbouw Lichtstraat dakramen Lichtstraat dakraam Lichtstraat dakraam

Lichtstraat lessenaardak met dakramen

2 foto’s 
Lichtstraat zadeldak Lichtstraat plaatsen met zadeldak in het plafont

Lichtstraat zadeldak

3 foto’s 
Lichtstraat met in dak doorlopend kozijn van Futural Aluminium kozijn_lichtstraat in pannendak schuifpui 3-delig

Lichtstraat en kozijn doorlopend in dak

5 foto’s 
Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand lichtstraat

Tuinkamer met lichtstraat

4 foto’s 
Lichtstraat wolfseinden Lichtstraat wolfseinden Lichtstraat wolfseinden Lichtstraat zadeldak wolfseinden

Lichtstraat wolfseinden

2 foto’s 
Zadeldak lichtstraat Lichtstraat zadeldak ventilatierooster

Lichtstraat zadeldak