• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Lichtstraat: wat is het verschil met een lichtkoepel of dakraam?

Meer daglicht in huis is vrijwel altijd beter. Het zorgt voor een beter humeur, heeft een ontspannend effect en geeft een ruimtelijk gevoel. Een goede manier om meer natuurlijke lichtinval te creëren, is via het dak. Dat kan bijvoorbeeld met een lichtkoepel of lichtstraat (bij een platdak) of een dakraam (bij een schuin dak). Maar wat zijn nu precies de verschillen en voordelen van al deze opties?

 

Witte lichtstraat op platte dak van veranda

De voordelen van een dakraam

Bij een schuin dak (meer dan een lichte helling) is het plaatsen van een dakraam vaak de beste optie. Met name op zolder kan een dakraam veel licht en ventilatie toevoegen. Dakramen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende soorten en voor vrijwel ieder budget. Aanbevelenswaardig is wel om te kiezen voor een variant met een hoge isolatiewaarde, omdat anders op zolder veel warmte weglekt.

De voordelen van een lichtkoepel

Heb je een plat of licht hellend dak? Dan is een lichtstraat eigenlijk altijd de betere optie. Ook een lichtkoepel is mogelijk, maar verschilt wel op belangrijke punten van een lichtstraat. Een lichtkoepel is gewoonlijk een vierkant stuk gebold kunststof dat compleet op maat te maken is. De prijs ligt doorgaans hoger dan bij een dakraam, maar de uitstraling is dan ook exclusiever.

De voordelen van een lichtstraat

Een veel populairdere keuze bij platte en licht hellende daken is echter de lichtstraat. Dat heeft een goede reden, want de langgerekte vorm van een lichtstraat biedt meer lichtinval én breekt de vlakke lijnen van het platte dak vanuit een architectonisch standpunt niet op. In tegenstelling tot een lichtkoepel en dakraam, bestaat een lichtstraat vaak uit meerdere segmenten glas met dak liggers daartussen. Afhankelijk van de fabrikant en montage kan het isolerend vermogen van een lichtstraat minder zijn dan van een dakraam. De kwalitatief hoogwaardige lichtstraten van Ter Huurne onderscheiden zich door een hoge isolatiewaarde en een prettig binnenklimaat. Indien gewenst kunnen wij de profielen zelfs van kunststof isolatoren voorzien voor een volledige koudebrug onderbreking.

Waarom een lichtstraat van Ter Huurne?

Al met al is een lichtstraat in een plat of licht hellend dak vrijwel altijd de beste keuze. De meeste Nederlandse woningeigenaren geven de voorkeur aan een lange lichtlijn in hun ruimte en verkiezen een platte lichtstraat boven een gebolde lichtkoepel.

De lichtstraten van Ter Huurne onderscheiden zich bovendien met onderhoudsvrije aluminium profielen die wij kunnen voorzien van een poedercoating in elke gewenste RAL-kleur. Wil je helemaal geen dakliggers zien? Dan is onze Lessenaarsdak lichtstraat de luxe de beste keuze.