• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Serre dak: is glas of polycarbonaat beter?

Bij het bouwen van een serre is het dak een belangrijke factor. Het bepaalt immers niet alleen voor een groot deel de uitstraling van de aanbouw, maar ook het dagelijks gebruikscomfort. Glas en polycarbonaat zijn veelgebruikte materialen voor een serredak. In dit artikel zetten wij de voors en tegens van beide materialen op een rijtje én bespreken we andere alternatieven.

Grijze serre met lessenaar dak en vouwwand na het vervangen van het glas

Waarom een glazen dak op je serre?

Een serre met een glazen dak is in veel opzichten een goed idee. Glas resulteert namelijk in een maximale natuurlijke lichtinval en geeft hierdoor een echt buitengevoel – zelfs als je warm en comfortabel in een afgesloten en geïsoleerde ruimte zit. Ook geeft een glazen dak een zeer ruimtelijke en open uitstraling, zeker bij het gebruik van zo min mogelijk profielen.

Glas is daarnaast een tijdloos materiaal dat qua uitstraling bij nagenoeg elke serre en woning past. Van klassieke tot moderne varianten. Ter Huurne werkt bovendien met speciale HR++-veiligheidsbeglazing, die leidt tot meer rendement, lagere stookkosten en minder condensvorming. Zo blijft de sterrenhemel ook in koude wintermaanden door het dak duidelijk zichtbaar!

Waarom een polycarbonaat dak op je serre?

Sommige serrebouwers werken met een dak van polycarbonaat. Dit materiaal heeft als voornaamste voordeel dat het goedkoper is dan glas. Hier staat tegenover dat polycarbonaat minder licht doorlaat; slechts zo’n 22% tot 82%. Dit is alleen een voordeel als je serre door een zuidelijke oriëntatie bijvoorbeeld veel te warm wordt in de zomer.

De nadelen van de verminderde lichtinval zijn voor de meeste mensen groter: de serre oogt minder ruimtelijk en ook ontbreekt het echte buitengevoel. Vaak is een serredak van glas uitgevoerd met zonwering daarom een betere optie. Een glazen dak maakt bovendien een stuk minder lawaai als het regent dan een variant van polycarbonaat.

Aluminium profielen voor je serre dak

Naast glas en polycarbonaat, zijn er nog tal van andere materialen waarmee je het dak van een serre kan uitvoeren. Denk hierbij onder meer aan EPDM, zink, dakpannen of kunstleien. Zelfs een groen dak is mogelijk. Voor al deze varianten geldt echter dat ze het serredak volledig afsluiten, waardoor de ruimte een stuk donkerder en kleiner oogt.

Een glazen serredak geniet dan ook de voorkeur van verreweg de meeste mensen; zeker als het wordt uitgevoerd met dunne aluminium profielen. Ter Huurne biedt op dit vlak vele maatwerk mogelijkheden.

Wilt u een serre met zadeldak, Lessenaarsdak of platdak knik? De opties zijn eindeloos. Bezoek vrijblijvend onze showroom om met eigen ogen te zien welk type dak u het beste bevalt.