• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Serre plaatsen: welke oriëntatie is het beste?

Wat je eerst moet weten over de zon

Iedereen kent de ogenschijnlijke baan van de zon: hij komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Hier zit echter nog wel flink wat speling in. In de zomer komt de zon bijvoorbeeld op in het noordoosten, gaat hij onder in het noordwesten en staat hij hoog aan de hemel. En in de winter komt hij op in het zuidoosten, gaat hij onder in het zuidwesten en staat hij juist laag aan de hemel.

Het heeft daarom weinig zin om bij de plaatsing van je serre uit te gaan van een geijkte oost-westbaan van de zon. Liever observeer je de baan die de zon aflegt in de praktijk, zodat je het met eigen ogen ziet als de laagstaande winterzon wordt geblokkeerd door die hoge boom in de tuin van de buren. Idealiter observeer je dit patroon alle 4 seizoenen voordat je over gaat tot plaatsing.

Showroom afspraak maken

Dat gezegd hebbende, kunnen we je wel alvast vertellen wat de algemene voordelen en nadelen zijn van elke serre oriëntatie:

Serre richting het noorden

Voordeel van een noordelijke oriëntatie is een koelere serre tijdens hete zomerdagen. Nadeel is logischerwijs dat het er in de winter flink koud kan worden en verwarming noodzakelijk is. Voor de meeste mensen geldt dat een serre op het noorden niet de voorkeur geniet; zij willen het liefst genieten van zoveel mogelijk zon.

Serre richting het oosten

Voor vroege vogels is een serre op het oosten behoorlijk geschikt. Omdat de zon in die richting opkomt, vang je in de ochtenduurtjes de eerste zonnestralen op en geniet je in de warme namiddag (bijvoorbeeld tijdens het avondeten) van schaduw. Dat kan tegelijkertijd een nadeel zijn voor wie juist na werktijden wil genieten van de zomerzon.

Serre richting het zuiden

Een serre op het zuiden is ideaal voor iedereen die het niet warm genoeg kan worden. Aan zonlicht geen gebrek met deze oriëntatie, maar zonwering is geen overbodige luxe. Zeker als je serre een glazen dak heeft. In de herfst en winter is de zuidelijke oriëntatie dan weer ideaal om van wat extra warmte te profiteren in deze koude seizoenen.

Serre richting het westen

Net als bij een zuidelijke oriëntatie kunnen de temperaturen in een serre op het westen flink oplopen. Een aanbouw in deze richting vangt de meeste zon in de middag en dat is precies het moment dat de zonkracht het hoogst is. Ook hier is zonwering van belang, en – wat ons betreft eigenlijk bij elke serre – schuif- of vouwdeuren voor een optimale ventilatie.

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken