• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een tuinkamer?

Een tuinkamer is de ideale oplossing voor iedereen die regelmatig van het buitenleven wil genieten, maar dan met het comfort van binnen. Je kunt de aanbouw van jouw dromen echter niet zomaar in je tuin plaatsen; in sommige gevallen heb je hiervoor een vergunning nodig. In dit artikel leggen wij je uit in welke situaties je voor een tuinkamer een vergunning moet aanvragen.

Offerte aanvragen

 

Tuinkamer schuifwand steellook

Een tuinkamer vergunning is vaak niet nodig

In veel gevallen is een vergunning niet nodig om een tuinkamer te mogen bouwen. Dat geldt met name als je de aanbouw niet in je voortuin, maar in je achtertuin wilt plaatsen. Aan de achterzijde van de woning is vergunningsvrij bouwen in de meeste gemeenten namelijk toegestaan, mits je rekening houdt met de lokale regelgeving.

Die regelgeving luidt gemiddeld genomen als volgt: Voor een aanbouw in je achtertuin geldt een maximale diepte van 4 meter. Voor de meeste tuinkamers is dit meer dan voldoende. Belangrijker is vaak de hoogte; het dak van de tuinkamer mag niet meer dan 3 meter boven het Peil uitsteken. Afhankelijk van jouw woning en specifieke wensen kan dit laatste soms een bezwaar vormen.

De kosten van een vergunning voor je tuinkamer

Komt jouw tuinkamer inderdaad niet in aanmerking voor vergunningsvrije bouw? Dan zit er niets anders op dan een vergunning voor de aanbouw aan te vragen bij jouw gemeente. Helaas zitten hier wel bepaalde kosten aan verbonden. Om te beginnen moet je tekeningen laten maken van de huidige situatie én van de situatie na aanbouw. Vervolgens kan de gemeente ook vragen naar een constructie- en sonderingsrapport. Wij adviseren je dan ook om bij twijfel over een vergunning in een vroegtijdig stadium contact op te nemen met jouw gemeente. Vaak kun je hier vrijblijvend terecht voor informatie, waardoor je een stuk beter kunt inschatten of jouw gedroomde tuinkamer haalbaar en betaalbaar is.

Kan ik mijn tuinkamer zonder vergunning bouwen?

Heb je eenmaal groen licht gekregen van de gemeente? Dan staat niets je meer in de weg om te beginnen met het bouwen van je tuinkamer. Natuurlijk kun je hiervoor terecht bij de specialisten van Ter Huurne. Wij bouwen jouw tuinkamer op maat en exact op basis van jouw specifieke wensen. Zo weet je zeker dat de aanbouw aan al je eisen voldoet en vele jaren meegaat.

 

Tuinkamers inspiratie

2 foto’s 
Tuinkamer geïsoleerd Tuinkamer panelen

Tuinkamer met roede verdeling

5 foto’s 
Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk Tuinkamer maatwerk

Tuinkamer maatwerk jaren 30 woning

2 foto’s 

Steellook kozijnen met panelen

10 foto’s 
Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Tuinkamer zadeldak schuifwand, dit is geen overkapping met golfplaten Tuinkamer_zadeldak Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Waarom een TH Tuinkamer zadeldak schuifwand Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Grijze aluminium tuinkamer met zadeldak en schuifwand tussen twee muren. Tuinkamer zadeldak schuifwand Tuinkamer_zadeldak_schuifwand Tuinkamer_zadeldak_schuifwand

Tuinkamer met hardglazen schuifwanden

5 foto’s 
Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand Tuinkamer schuifwand lichtstraat Tuinkamer schuifwand lichtstraat

Tuinkamer met lichtstraat

3 foto’s 
Aluminium tuinkamer prijzen voor een dak met visgraat in de achtertuin Tuinkamer dak met visgraad 5-hoekige antraciet aluminium tuinkamer met visgraad dak

Tuinkamer waaijerdak

2 foto’s 
tuinkamer met lessenaarsdak en schuifwand Grijze tuinkamer met schuifwand met glazen lessenaars dak.

Tuinkamer Schuifwanden