Lichtstraat plaatsen: heb ik een vergunning nodig?

Een lichtstraat kan het leef comfort in je woning flink verhogen. De extra lichtinval zorgt voor een optisch ruimer huis met een lichte en aangename uitstraling. Overweeg je ook een lichtstraat te laten plaatsen? Dan vraag je je wellicht af of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de laatste regelgeving omtrent lichtstraten.

Offerte aanvragen

 

Lichtstraat plaatsen met zadeldak in het plafont

Lichtstraat vergunning: meestal niet nodig

We kunnen je meteen geruststellen: in de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van een lichtstraat. In tegenstelling tot een grote lichtkoepel of dakkapel, heeft een platte lichtstraat immers weinig invloed op het straatbeeld. Ook hebben je (over)buren er geen last van en verandert er voor andere omwonenden al met al weinig.

Als je je lichtstraat inderdaad vergunningsvrij kunt bouwen, dan moet je je hierbij echter wel aan bepaalde regels houden. Denk hierbij onder meer aan het Bouwbesluit (met bijvoorbeeld regels op het gebied van veiligheid en gezondheid) en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Laat je de montage van de lichtstraat verzorgen door Ter Huurne, dan voldoe je altijd aan deze regels.

Wanneer heb ik een lichtstraat vergunning nodig?

In enkele gevallen heb je wel een vergunning nodig voor het plaatsen van een lichtstraat. Bijvoorbeeld als de lichtstraat meer dan 0,6 meter uitsteekt ten opzichte van het dakvlak. In de praktijk zal dit echter niet zo snel gebeuren. Daarnaast moeten alle zijden van de lichtstraat overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak of platte dak liggen.

Bij plaatsing in het voordakvlak mag de lichtstraat alleen uitsteken als er geen welstandseisen in je lokale gemeente gelden. Sowieso kan het geen kwaad om bij twijfel voor de zekerheid contact op te nemen met je gemeente. Hier kun je later eventueel ook terecht voor een vergunningsaanvraag indien je wel een vergunning nodig hebt.

Showroom afspraak maken

LichtstratenInspiratie

Geen vergunning nodig? Overleg nog steeds met de buren.

Heb je geen vergunning nodig of heb je de benodigde vergunning al binnen? Dat betekent nog niet dat je tijdens een bouwproject (hoe kleinschalig ook) zomaar je gang kunt gaan. Vanwege het eerder genoemde burenrecht is het verstandig om je voorgenomen bouwplannen te overleggen met je buren. Op sommige tijden hebben ze waarschijnlijk liever geen (geluids)overlast.

Gelukkig is het plaatsen van een lichtstraat een relatief kleine bouwkundige ingreep waar over het algemeen weinig overlast bij komt kijken. Dat geldt zeker bij professionele montage door de specialisten van Ter Huurne. Meer weten over onze lichtstraten of de manier waarop wij u kunnen ondersteunen bij een vergunningsaanvraag? Bel ons vrijblijvend op 053 57 26 145 .

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken

Naar boven