Mag ik een carport in mijn voortuin bouwen? Dit zijn de regels

Een carport bouw je het liefst aan de voorzijde van je woning. Dat is immers de plek waar je ’s ochtends de deur uit loopt om naar je werk te gaan. En dus wil je het liefst direct in je auto stappen. Maar een carport aan de voorkant van je huis: mag dat eigenlijk wel? In dit artikel leggen we uit in welke situaties je wel of geen vergunning nodig hebt.

 

Brede gebogen aluminium carport met glas. Omheind met schanskorfmuur met grijze stenen naast woonhuis.

Een carport in de voortuin: vergunning nodig?

Laten we beginnen met het goede nieuws: in veel situaties is voor het bouwen van een carport geen vergunning nodig. De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport voor, naast of achter het huis staat.

Belangrijk om te beseffen is dat een carport voor de wet hetzelfde is als een overkapping. Dat is niet zo vreemd, want technisch gezien is het natuurlijk ook een overkapping – maar dan eentje om je auto onder te parkeren. Deze categorisering als overkapping zorgt ervoor dat carports binnen Nederland aan specifieke regelgeving moeten voldoen.

De regels voor het bouwen van een carport in je voortuin

Wil jij een carport aan de voorzijde van je huis bouwen zonder vergunning? Dan mag deze in elk geval niet meer ruimte in beslag nemen dan 30 m2. Dat zal bij een standaard formaat geen probleem zijn, maar bij een bredere variant zoals het gebogen type Prefix benader je deze grens al eerder. Controleer daarom vooraf goed of je deze aanbouw daadwerkelijk vergunningsvrij mag bouwen.

Ook voor de hoogte van de carport gelden limieten: die mag maximaal 3 meter zijn. Let hier bijvoorbeeld goed op indien je kiest voor een variant met zadeldak. Tot slot mag de carport niet meer dan de helft van de vloeroppervlakte in de tuin beslaan. Hierdoor kun je in de problemen komen als je de aanbouw in een extreem kleine voortuin wilt realiseren.

Een carport op maat laten plaatsen voor je huis

Hoewel bovenstaande regels je misschien achter de oren doen krabben, vormen ze in de praktijk nauwelijks een bezwaar. In de meeste situaties blijf je binnen de toegestane grenzen van de wetgeving en kun je de carport dus zonder vergunning plaatsen. En in veel andere situaties heb je al voldoende aan een lichte bouwvergunning.

Belangrijk is om voorafgaand aan de bouw te controleren of de carport mogelijk als bouwwerk gezien kan worden. In dat geval gelden namelijk weer andere regels. Wil je hier zelf geen omkijken naar hebben? Laat je dan ontzorgen door de specialisten van Ter Huurne. Wij nemen jou het voortraject inclusief een eventuele vergunningsaanvraag graag uit handen en ontwerpen jouw gewenste carport op maat binnen de bestaande wetgeving. Bel ons direct op 053 57 26 145 voor meer informatie.

CarportsInspiratie

Naar boven