Mag ik een carport bouwen in mijn voortuin? Dit zijn de regels

Het liefst een carport bouwen aan de voorzijde van je woning? Dat is namelijk de plek waar je ’s ochtends de deur uit loopt om naar je werk te gaan. En dus wil je het liefst direct in je auto stappen. Maar een carport aan de voorkant van je huis: mag dat eigenlijk wel? In dit artikel leggen we uit in welke situaties je wel of geen vergunning nodig hebt.

Offerte aanvragen

 

Een voortuin met brede gebogen aluminium carport met glas bouwen, wat zijn carport maten moet ik kiezen tussen garage of carport

Een carport bouwen in de voortuin: vergunning nodig?

Laten we beginnen met het goede nieuws: in veel situaties is voor het bouwen van een carport geen vergunning nodig. De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport naast of achter het huis staat.

Belangrijk om te beseffen is dat een carport voor de wet hetzelfde is als een overkapping. Dat is niet zo vreemd, want technisch gezien is het natuurlijk ook een overkapping – maar dan eentje om je auto onder te parkeren. Deze categorisering als overkapping zorgt ervoor dat carports binnen Nederland aan specifieke regelgeving moeten voldoen.

De regels voor het bouwen van een carport in je voortuin

Wil jij een carport aan de voorzijde van je huis bouwen? Daar is bijna altijd een vergunning voor nodig. Ook voor de hoogte van de carport gelden limieten: die mag maximaal 3 meter zijn. Let hier bijvoorbeeld goed op indien je kiest voor een variant met zadeldak. Tot slot mag de carport niet meer dan de helft van de vloeroppervlakte in de tuin beslaan. Hierdoor kun je in de problemen komen als je de aanbouw in een extreem kleine voortuin wilt realiseren.

Showroom afspraak maken

Carports bouwen op maat voor je huis

Hoewel bovenstaande regels je misschien achter de oren doen krabben, vormen ze in de praktijk nauwelijks een bezwaar. In de meeste situaties blijf je binnen de toegestane grenzen van de wetgeving en kun je de carport dus zonder vergunning plaatsen. En in veel andere situaties heb je al voldoende aan een lichte bouwvergunning.

Belangrijk is om voorafgaand aan de bouw te controleren of de carport mogelijk als bouwwerk gezien kan worden. In dat geval gelden namelijk weer andere regels. Wil je hier zelf geen omkijken naar hebben? Laat je dan ontzorgen door de specialisten van Ter Huurne. Wij nemen jou het voortraject inclusief een eventuele vergunningsaanvraag graag uit handen en ontwerpen jouw gewenste carport op maat binnen de bestaande wetgeving. Bel ons direct op 053 57 26 145 voor meer informatie.

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken

CarportsInspiratie

Naar boven