Tuinkamer en serre: wat is het verschil?

De woorden ‘tuinkamer’ en ‘serre’ worden vaak inwisselbaar gebruikt. Maar toch zijn er tussen beide soorten aanbouwen grote verschillen. Veel mensen die denken aan een serre, zien een tuinkamer voor zich of juist andersom. In dit artikel leggen we uit in welke opzichten tuinkamers en serres anders zijn en welk type aanbouw het beste past bij jouw situatie.

Offerte aanvragen

Zwarte tuinkamer serre met stolpdeuren en roedeverdeling

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en serre?

Tuinkamers en serres zijn beide in feite luxere varianten van een terrasoverkapping. In tegenstelling tot een overkapping hebben ze namelijk ook (hardglazen) (schuif- of vouw-)wanden. Daarmee bieden ze meer beschutting tegen wind en regen en kun je door dit extra comfort meer tijd in je tuin doorbrengen.

Verschillen zijn er echter ook. Een tuinkamer is namelijk een ruimte die tegen de bestaande woning wordt aangebouwd, terwijl een serre echt een uitbreiding van het huis is. Hierdoor zijn serres geïsoleerd, bieden ze meer bescherming tegen weersomstandigheden en maken ze het mogelijk om ook op koude herfst- en winterdagen te genieten van het buitenleven.

Voordelen van een tuinkamer

Heeft een serre dan alleen maar voordelen ten opzichte van een tuinkamer? Dat hangt af van je specifieke wensen en behoeften. Voor veel mensen biedt een tuinkamer meer dan voldoende comfort, terwijl de kosten aanzienlijk lager liggen dan die van een serre. Er hoeven immers geen woningmuren doorbroken te worden en andere ingrijpende veranderingen plaats te vinden.

Naast het kostenplaatje, is ook het installatiegemak groot bij tuinkamers. Er is geen sprake van een grote verbouwing en hierdoor is een tuinkamer over het algemeen relatief snel te plaatsen. Het gebrek aan isolatie kan deels worden opgevangen door de ruimte in de winter te verwarmen. Zo kun je zelfs in hartje winter aangenaam verblijven in je buitenruimte!

Showroom afspraak maken

Naar boven