Carport met zadeldak of puntdak: wat is het verschil?

Zwarte zadeldak carport aan zijkant van woning

Een van de eerste zaken die opvalt aan een carport is het dak. Een dak is niet alleen een blikvanger, maar zegt ook veel over de functionaliteit van een carport. Carportdaken zijn er in verschillende varianten waaronder het zadeldak, platte dak en puntdak. Welke variant het beste is? Wij zetten hieronder de verschillen op een rijtje.

Wat is het verschil tussen een zadeldak en puntdak?

Een zadeldak is misschien wel het bekendste daktype dat er bestaat. Dit dak kenmerkt zich door zijn twee dakschilden die aan de bovenzijde bij de nok samenkomen. In Nederland kennen wij dit type dak met name van particuliere woningen. Vaak zijn deze voorzien van een zadeldak met dakpannen of een andere dakbedekking.

Een minder populair daktype is het puntdak. Dit dak kenmerkt zich door zijn minimaal vier driehoekige dakschilden die aan de bovenzijde samenkomen in één punt. Het puntdak staat daarom ook wel bekend als het tentdak. In tegenstelling tot het zadeldak komt het puntdak in ons land relatief weinig voor in zowel particuliere woningen als carports.

Aluminium carport kopen met puntdak of zadeldak?

Wat zijn nu de voordelen van elk daktype? Over die van het puntdak kunnen we kort zijn: dat zijn er niet veel. De steile dakvlakken zorgen voor een goede afvoer van regenwater, maar resulteren ook in weinig functionele ruimte onder het dak. Dit maakt een zadeldak voor een carport in vrijwel alle gevallen de betere optie. De voordelen van zadeldaken zijn immers legio.

Om te beginnen deelt een zadeldak de goede waterafvoer van het puntdak. Verschillen zijn er ook. Zo staan zadeldaken bekend om hun uitstekende windbestendigheid en verzekert de unieke vorm met twee dakschilden je van veel bruikbare ruimte in je carport. Deze kan effectief benut worden door bijvoorbeeld een caravan of ander hoog voertuig te plaatsen.

Naar boven