• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Wat zijn de voor- en nadelen van een aluminium en/of houten serre?

Serres zijn er in allerlei soorten en maten. Een belangrijke invloed op de uitstraling van een serre hebben de gebruikte materialen. Houten serres zien er bijvoorbeeld heel anders uit dan varianten van aluminium. Toch is het belangrijk om je serre niet alleen op basis van uitstraling te kiezen. Want welke voordelen en nadelen heeft een serre van hout eigenlijk ten opzichte van een van aluminium?

Offerte aanvragen

 

Grijze aluminium tuinkamer met zadeldak en schuifwand tussen twee muren.

Houten serre plaatsen: de voor- en nadelen

Hout is een tijdloos materiaal met een warm en natuurlijk karakter. Het leent zich hierdoor uitstekend voor landelijke of klassieke serres, maar is door de vele afwerkingsmogelijkheden ook prima inzetbaar voor een serre in strakkere of modernere stijl. De makkelijke overschilderbaarheid maakt bovendien verschillende stijlen door de jaren heen mogelijk.

Nadelen van een houten serre zijn er echter ook. Zo is hout een materiaal dat regelmatig onderhoud behoeft. Krijgt het dat niet, dan heeft de uitstraling van de serre daar al snel onder te lijden. Ook bestaat er altijd het risico op kleine scheurtjes, waardoor de aanbouw na verloop van tijd minder solide wordt en het isolerend vermogen al snel afneemt.

Ook belangrijk om te melden is dat hout vaak wordt gezien als een relatief goedkoop materiaal. En hoewel dat in zijn algemeenheid inderdaad het geval is, vereist een serre het gebruik van kwalitatief hoogwaardige houtsoorten waarvoor je alsnog diep in de portemonnee moet tasten. En dat terwijl het onderhoud gedurende de jaren ook niet gratis is…

Aluminium serre plaatsen: de voor- en nadelen

In dat kader is het niet vreemd dat de meeste mensen tegenwoordig een aluminium serre plaatsen. Natuurlijk heeft die ook zo zijn nadelen; zo heeft het materiaal niet dezelfde natuurlijke uitstraling als hout. Toch vormt dit in de meeste gevallen geen belemmering om een prachtige serre in klassiek-Engelse stijl uit te voeren. Ideaal voor bij een Engelse tuin!

Ook is aluminium een duur materiaal dat in de meeste gevallen iets duurder uitvalt dan hout. Verder bieden aluminium serres vooral veel voordelen ten opzichte van houten varianten. Denk alleen al aan het onderhoud – dat is er namelijk niet! Daarmee verdien je de hogere aanschafprijs over een gebruiksperiode van enkele decennia misschien zelfs wel terug.

Showroom afspraak maken

Serre van aluminium of hout: wat is de beste keuze?

Ondanks het extreem lichte gewicht van aluminium profielen maakt de kracht van het materiaal grote overspanningen mogelijk bij een geringe profieldikte. Hierdoor is er veel ruimte voor grote glaspartijen in een serre. Dit resulteert in een maximale hoeveelheid natuurlijke lichtinval en doet de woonruimte optisch groter lijken.

De profielen in een aluminium serre zijn tot slot zeer inbraakveilig, omdat ze in tegenstelling tot hout niet geruisloos doorboord kunnen worden. Ook ontstaan er na verloop van tijd geen scheurtjes, barsten, roest of verkleuring en is het materiaal nagenoeg ongevoelig voor regen, wind en zon. De voordelen ten opzichte van een serre van hout zijn dan ook groot.

Overweeg jij zelf een maatwerk aluminium serre te laten plaatsen? Informeer via 053 57 26 145 dan vrijblijvend naar de uitgebreide mogelijkheden.

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken

Tuinkamer_zadeldak_schuifwand