• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Waarom je een lichtstraat niet zelf moet maken

Wil jij in je huis zelf een lichtstraat maken? Dat klinkt wellicht simpeler dan het is. Er komt namelijk veel bij kijken; niet alleen in de ontwerpfase, maar ook op het gebied van constructie en montage. Wil je desondanks toch je eigen lichtstraat maken? Hieronder vind je enkele vraagstukken waar je tijdens de bouw voor komt te staan.

Offerte aanvragen

Glazen lichtstraat met zadeldak en wolfseinden dakraam

Lichtstraat maken in plat dak, schuin dak of overkapping?

Een belangrijke reden om te kiezen voor een bepaald ontwerp , is het dak waarop je deze wilt inbouwen. Gaat het bijvoorbeeld om een plat dak, schuin dak of om een overkapping? En wil je de lichtstraat tegen de gevel of liever in het midden plaatsen? Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld voor een lessenaarsdak– of juist een zadeldakontwerp kiezen.

Aluminium of hout?

Tenzij je een fervent hobbyklusser bent, wil je een lichtstraat meestal zelf maken vanuit het oogpunt van kostenbesparing. Je zult dan ook eerder geneigd zijn om te kiezen voor een goedkoper materiaal als hout. In vergelijking met professionele aluminium profielen, resulteren deze echter in meer onderhoud en een aanzienlijk kortere levensduur.

Glazen of polycarbonaat ramen?

Voor eenzelfde keuze sta je op het gebied van de beglazing. Een relatief goedkope optie zijn ramen van polycarbonaat, maar hiermee lever je in op kwaliteit en gebruikscomfort. De best denkbare keuze voor je lichtstraat is HR++ glas of zonwerend isolatieglas. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat van de onderliggende ruimte in zowel warme als koude seizoenen.

Zonwering en verlichting zelf plaatsen?

Wil je een lichtstraat zelf maken, dan geldt dit ongetwijfeld ook voor de accessoires. Toch brengt het zelf maken van accessoires zoals zonwering of verlichting het nodige extra werk met zich mee. Bovendien is het met name bij de verlichting belangrijk dat deze op een veilige manier wordt aangebracht. Je moet dus goed weten wat je doet, voordat je hier zelf aan begint.

Afdichting geïsoleerde lichtstraat zelf maken?

Een lichtstraat is een koudebrug in je dak, waardoor je via dit punt veel warmte in huis kunt verliezen. Het is dan ook belangrijk om een geïsoleerde lichtstraat te maken met een goede afdichting. Bij Ter Huurne maken we bijvoorbeeld gebruik van kunststof isolatoren op aluminium profielen om een volledige koudebrug onderbreking te creëren.

Hoe moet ik mijn eigen lichtstraat zelf maken?

Of je nu een dakraam, lichtkoepel of lichtstraat zelf wilt maken; het is en blijft een vak apart. Bovendien heb je de juiste materialen nodig zoals beglazing, glasprofielen, een klemprofiel, schroeflijsten en uiteenlopende andere bevestigingsmaterialen.

Wil je jezelf een hoop tijd, moeite en eventuele blunders besparen en streef je naar het beste eindresultaat? Kom dan eerst vrijblijvend langs in de showroom van Ter Huurne voordat je besluit er zelf een te maken. Maak nu een afspraak via 053 57 26 145 .

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken

Lichtstraat platdak