• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Hoe kan ik mijn serre vloer egaliseren?

Wil je zelf je eigen serre maken? Dan is het egaliseren van de vloer een zeer belangrijke stap in het bouwproces. Dit proces bestaat uit verschillende stappen, die we in dit artikel één voor één bespreken. Zo weet jij precies wat je moet doen en met welke zaken je tijdens het bouwen rekening moet houden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Dit zijn de stappen:

Offerte aanvragen

Serre met geïsoleerde vouwwand

Stap 1: Schoonmaken en voorbereiden

Een schone ondergrond vormt de basis van je nieuwe en egale vloer. Maak de huidige vloer (bijvoorbeeld van beton of hout) goed schoon en geef de ondergrond daarna de tijd om rustig op te drogen. De vloer moet namelijk helemaal droog en stofvrij zijn voordat je er daadwerkelijk mee aan de slag kunt.

De volgende stap is het voorstrijken van de vloer met primer. Voordat je dit kunt doen, is het nodig om eerst zoveel mogelijk oneffenheden uit de ondergrond te verwijderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overbodige oude stenen of uitstekende spijkers. Hoe egaler de onderlaag is voordat je begint met het aanbrengen van de primer, hoe minder werk je uiteindelijk hebt van het egaliseren.

Stap 2: Voorstrijken en opvullen

Is de ondergrond eenmaal droog, stofvrij en relatief egaal? Dan kun je beginnen met voorstrijken. Het aanbrengen van de primer zorgt voor een hechtingslaagje op de vloer, zodat egalisatiecement zich in een later stadium optimaal kan hechten. Ook vermindert dit het absorberend vermogen van de vloer en hoef je hierdoor minder egalisatiemiddel aan te brengen.

Zie je behoorlijke gaten in de vloer zitten? Dan is het van belang om deze op te vullen voordat je begint met voorstrijken. Opvullen doe je bijvoorbeeld met plamuurmiddel en een plamuurmes. Zo heb je minder voorstrijkmiddel nodig voor de vloer van je serre en bespaar je flink op tijd en kosten. Het grootste verschil tijdens bouwprojecten zit hem vaak in de kleine details.https://www.terhuurnebv.nl/nieuws/wat-voor-soort-vloer-kun-je-in-je-serre-leggen/

Stap 3: Egaliseren en opdrogen

Na het aanbrengen van plamuur en primer kun je eindelijk aan de slag met datgene waar het allemaal om draait: het egaliseren van de vloer in je zelfgebouwde serre. Zorg dat je voldoende egalisatiecement hebt om de werkzaamheden niet tussentijds te hoeven stoppen. Gemiddeld heb je al snel 3 kilogram egalisatiemiddel nodig per vierkante meter.

Breng het cement netjes en zorgvuldig aan volgens de instructies op de verpakking. Egalisatiemortel heeft een zelf nivellerend karakter en daarom vlakt het van zichzelf mooi uit. Laat de vloer na het egaliseren goed opdrogen en gebruik de ondergrond in de serre zeker 24 uur niet. Bij snel cement geldt natuurlijk een minder lange opdroogtijd. Succes!