• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Hoe creëer ik een Engelse tuin?

Zo rond de start van de 19e eeuw was de Engelse tuin – beter bekend als de cottagetuin – sterk in opkomst. En nog altijd zijn er veel liefhebbers van deze romantische tuinstijl met zijn knusse zitplekjes en weelderige borders. Beschik jij over de buitenruimte om zelf ook zo’n tuin te ontwerpen? Dan mogen de volgende typisch Engelse elementen zeker niet ontbreken.

Offerte aanvragen

Victoriaanse serre met klassiek ontwerp en openslaande deuren, schuifpui Engelse tuin

Een Engelse tuin met pad en een pergola

Een Engelse cottagetuin is een mengelmoes van spannende doorkijkjes en slingerende paden. Hou hiermee rekening bij je ontwerp en kies voor een kronkelend tuinpad met kleine getrommelde stenen. Voor het echte Engelse gevoel omzoom je het pad met buxusplanten of smalle borders met rozen en hortensia’s.

Het pad leidt natuurlijk ook ergens naartoe: in dit geval een sfeervolle pergola. Geheel in Engelse traditie rijkelijk begroeid met kleurrijke klimplanten zoals een witte klimroos, clematis, blauwe regen of geurige kamperfoelie. Vergeet zeker niet onder de pergola ook een klassiek tuinbankje of stoelen te plaatsen, bijvoorbeeld van metaal of hout.

Een Engelse border, terras en gazon

Een Engelse tuin is natuurlijk niet compleet zonder terras en gazon. Een terras om met een grotere groep mensen comfortabel op te zitten en een gazon om tijdens zomerse dagen op te picknicken of waar je kinderen naar hartenlust op spelen. Zowel het terras als gazon nemen veel ruimte in je tuinontwerp in beslag, waardoor het belangrijk is om te kiezen voor een efficiënte indeling.

Dan het pronkstuk van elke Engelse cottagetuin: de border. Dit is de strook beplanting aan de achterzijde en soms weerskanten van de tuin, vaak grenzend aan een (begroeide) muur of schutting. De border staat vol met lage, middelhoge en hoge planten in allerlei kleurige soorten en maten en is daarmee bepalend voor het karakter van je tuin.

Showroom afspraak maken

Een Victoriaanse serre

Noemden we de border het pronkstuk van de cottagetuin? Dan hebben we misschien te vroeg gesproken. Want het échte kroonjuweel in een Engelse tuin – zeker in moderne tijden – is natuurlijk de Victoriaanse serre die eigenlijk niet mag ontbreken. Vroeger een stijlvolle aanbouw aan menig kolossaal landhuis, verschijnt zo’n serre nu ook steeds vaker in Nederlandse tuinen.

De Victoriaanse serre kenmerkt zich door de mengelmoes van traditionele architectonische stijlen zoals neoromantiek, neogotiek en neoclassicisme. En vormt daarmee niet alleen een stijlvolle aanvulling op je Engelse tuin, maar zorgt er ook voor dat je hier in elk seizoen van kunt genieten. Van winter tot zomer en van regen tot zonneschijn!

Ter Huurne is dé specialist in kwalitatief hoogwaardige serres en kan ook voor jou een Victoriaanse serre op maat verzorgen. Meer weten over onze Engelse serres? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak in onze showroom.

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken

Klassieke serres