• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Maakt een lichtstraat mijn huis warmer?

Hoewel de hittegolf van de afgelopen tijd inmiddels gelukkig weer achter ons ligt, mogen we gerust spreken van wederom een warme zomer. En als we klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen er nog vele van dit soort zomers volgen. In dit kader vraag je je misschien af of het plaatsen van een lichtstraat je huis alleen maar warmer maakt. Dat hangt van de volgende 3 factoren af:

Offerte aanvragen

Onderaanzicht witte lichtstraat met dakramen, Lichtstraten

De oriëntatie van je lichtstraat

In principe brengt natuurlijk licht zoals zonlicht altijd enige warmte in de vorm van ultraviolet- en infraroodstraling met zich mee. Het is juist deze natuurlijke lichtinval waarvoor je een lichtstraat laat plaatsen, dus een beperkte hoeveelheid warmteoverdracht is nooit helemaal te vermijden. De hoeveelheid warmte is wel sterk afhankelijk van de oriëntatie van de lichtstraat.

Net als bij een serre resulteert een oriëntatie op het zuiden in aanzienlijk meer blootstelling aan zonlicht dan een oriëntatie op het noorden. In de zomer komt de zon op in het noordoosten en gaat hij onder in het noordwesten. Een noordelijke oriëntatie van de lichtstraat zorgt voor de minste warmte uit zonlicht, gevolgd door een oostelijke oriëntatie.

De beglazing van je lichtstraat

Natuurlijk heb je de oriëntatie van een lichtstraat niet altijd zelf in de hand. Wil je bijvoorbeeld een lichtstraat laten plaatsen in een aanbouw die op het zuiden ligt? Dan geniet je niet alleen van een overdaad aan natuurlijke lichtinval, maar zal er ook iets meer warmte binnenkomen. Gelukkig maakt de beglazing in de lichtstraat veel verschil voor de hoeveelheid warmte die binnenkomt.

Bij Ter Huurne rusten we onze lichtstraten in terrasoverkappingen veelal uit met 10 mm gelaagd veiligheidsglas. In aanbouwen of serres gebruiken we meestal HR++-veiligheidsbeglazing of speciale zonwerende beglazing. Hoe meer lagen beglazing, hoe minder warmte er doordringt. Voor duurzame oplossingen kunnen we zelfs HR+++ Triple Glas gebruiken, dat van zichzelf al zonwerend is.

De zonwering van je lichtstraat

Over een zonwerend effect gesproken; zonwering blijft natuurlijk een zeer effectieve manier om binnenkomende warmte door beglazing te verminderen. Zeker in combinatie met HR++ of triple beglazing maakt zonwering het mogelijk om ook met een grote lichtstraat een koel binnenklimaat te houden. Daarom bevelen wij zonwering sterk aan als accessoire voor een lichtstraat.

Bij Ter Huurne gebruiken we zonweringen van topkwaliteit. In een aanbouw monteren we deze meestal boven op het glas, terwijl de zonwering in een overkapping ook onder het glas aangebracht kan worden. Meer tips over een maximale lichtinval en minimale warmte door een lichtstraat? Bel ons op 053 57 26 145 en maak een afspraak.