• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

5 fouten om te vermijden bij het bouwen van een serre

Wil jij je woonruimte uitbreiden en meer genieten van natuurlijk daglicht en het buitenleven? Dan is het bouwen van een serre een uitstekend idee. Toch is het niet verstandig om hiermee halsoverkop aan de slag te gaan, want er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Dit zijn de 5 belangrijkste fouten die je moet vermijden bij het bouwen van een serre:

serrebouw ter huurne

Te weinig ruimte in je tuin

Een aanbouw aan je woning neemt meer ruimte in dan je misschien denkt. De grootte is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen, maar in een beetje serre wil je al snel een aantal meubels kwijt. Bij een grote aanbouw in een kleine tuin blijft er nog maar weinig buitenruimte over. Dat kan vervelend zijn als je bijvoorbeeld houdt van buiten klussen of barbecueën. Hou ook rekening met de manier waarop de zon je tuin invalt. Is dat toevallig precies in de kleine strook waar je de serre wilt plaatsen?

Vergeten een vergunningsaanvraag in te dienen

Voor een serre aan de achtergevel van je woning heb je vrijwel nooit een vergunning nodig. Dat verandert op het moment dat een extreem diepe (meer dan 4 meter) of hoge serre wilt (meer dan 30 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping van het huis). Voor een aanbouw aan de voorgeval van het huis, is iets vaker een vergunning nodig. Over het algemeen geldt: bij twijfel is het verstandig om bij de gemeente na te vragen over een vergunningsaanvraag noodzakelijk is.

Bouwstijl serre sluit niet aan op je woning

Misschien heb jij hele specifieke wensen voor je aanbouw. Vind je plaatjes van serres in Victoriaanse stijl bijvoorbeeld prachtig? Dan is het belangrijk om te beseffen dat een serre in deze bouwstijl misschien niet past bij het karakter van een moderne woning. Kies daarom altijd voor een aanbouw die naadloos aansluit op je huis. Dit advies geldt overigens ook op het gebied van de vloer in je serre; in een ideale situatie contrasteert die zo min mogelijk met die in je woonruimte.

Verkeerde materiaalkeuze bezorgt je veel onderhoud

Serres zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt ze bijvoorbeeld van hout, aluminium of kunststof. Hoewel het verleidelijk is om te kiezen voor het materiaal dat je qua uiterlijk het meeste aanspreekt, is dit niet altijd de beste keuze. Een aanbouw van hout vergt bijvoorbeeld veel onderhoud en laat zich moeilijk isoleren. Een serre met duurzame aluminium profielen is daarentegen nagenoeg onderhoudsvrij en kent een veel langere levensduur.

Je wilt alles zelf doen

De grootste fout die je tot slot in de serrebouw kunt maken, is alles zelf willen doen. Het bouwen van een serre is een specialistisch vak en zelfs de kleinste bouwkundige onvolkomenheden kunnen al leiden tot een gebrekkige isolatie of korte levensduur. Bij Ter Huurne ontzorgen we jou daarom compleet met zowel het ontwerp, de fabricage als de montage van jouw gedroomde aanbouw. Laat de serre door ons op maat bouwen en voorkom in één klap alle bovengenoemde fouten.