Waarom je een lichtstraat niet zelf moet maken

Terug naar de nieuwspagina

Ben jij een klusser in hart en nieren? Dan wil jij ongetwijfeld zoveel mogelijk van je spullen zelf maken. Sommige mensen bouwen zelfs hele tuinkamers en serres. Waarom dit niet zo’n goed idee is, lees je hier. En hoewel de klus kleinschaliger is, loopt ook het zelf maken van een lichtstraat in de meeste gevallen niet goed af. Dat heeft de volgende redenen:

De lichtstraat is niet waterdicht

Een professionele lichtstraat wordt gemaakt in een fabriek met behulp van apparatuur met een enorme precisie. Neem alleen al de lichtstraten van Ter Huurne – eerst creëren wij een ontwerp op maat, daarna maken wij de lichtstraat in eigen fabriek en vervolgens verzorgen onze ervaren medewerkers de montage. Hierdoor kan er nauwelijks iets misgaan.

Hoe anders is het als je een lichtstraat zelf maakt. Kleine afwijkingen van het ontwerp of een inferieure kwaliteit van de gebruikte materialen kan al zorgen voor een lichtstraat die niet meer waterdicht afsluit. En dan hebben we het nog niet eens over een gebrekkige montage. Het gevolg: na elke regenbui heb je lekkage in je aanbouw.

De lichtstraat is niet goed geïsoleerd

Van oudsher zijn lichtstraten koudebruggen in woningen. En ook nu nog bieden veel professionele lichtstraten een isolatie die te wensen overlaat. Hoe goedkoper de lichtstraat, hoe groter doorgaans de kans op een gebrekkige isolatie. En kun je nagaan: dan hebben we het over professionele lichtstraten. Het is niet moeilijk om te voorspellen wat er gebeurt als je zelf een lichtstraat maakt.

Voor een optimale isolatie is niet alleen het gebruikte glas in de lichtstraat van groot belang (HR++ glas isoleert uiteraard beter dan enkelglas), maar ook de aansluiting van de lichtstraat op het dak. Kleine afwijkingen door een slechte montage zorgen bijvoorbeeld dat er veel kou via het dak binnenkomt. Het gevolg: een onaangename en continue tochtstroom in je aanbouw.

De lichtstraat heeft niet de juiste uitstraling

Het is belangrijk dat een lichtstraat naadloos aansluit op je woning en dat bedoelen we zowel in letterlijk als figuurlijk opzicht. De aansluiting van de lichtstraat op het dak moet perfect zijn en dat geldt zowel voor de binnen- als buitenzijde. De afwerking in het plafond moet bijvoorbeeld perfect zijn om de uitstraling in je woonkamer of aanbouw niet te verstoren.

Ook de kwaliteit van de gebruikte materialen speelt in dat opzicht een belangrijke rol. Inferieure materialen zorgen ervoor dat de lichtstraat snel aan uitstraling inboet en na relatief korte tijd al aan vervanging toe is. Bij Ter Huurne werken we daarom met duurzame materialen zoals aluminium en garanderen we een professionele montage. Het zelf maken van je lichtstraat raden we dan ook af.

Gratis offerte aanvragen