• Volledig eigen productie
  • Maatwerkoplossingen
  • Specialist sinds 1973
Ter Huurne BV

Hoe energiezuinig is mijn serre?

Een serre is eerst en vooral een investering in je wooncomfort. Daarnaast kan zo’n aanbouw de waarde van je huis verhogen. Maar wist je al dat een serre je woning zelfs energiezuiniger kan maken? Hieronder noemen we de 4 belangrijkste manieren waarop een serre kan bijdragen aan een energiezuiniger huis

Offerte aanvragen

Serre zadeldak

Onderdeel van de woning

In het verleden waren de meeste serres meer tuinkamers. Ze waren een losse aanbouw tegen de bestaande gevel en veranderden daarmee weinig aan de energetische eigenschappen van de woning. Hier is tegenwoordig verandering in gekomen.

Hoewel nog steeds vaak een aanbouw genoemd, is een serre technisch gezien eerder een uitbouw van het bestaande huis. Hierdoor is de serre een volwaardig onderdeel van de woning en is daarmee is de invloed op het energieverbruik groter.

Slimme oriëntatie

De eerste stap richting een energiezuinige serre en daarmee een energiezuiniger huis is het kiezen van de juiste oriëntatie. Een serre op het zuiden wordt bijvoorbeeld snel heet in de zomer, terwijl de temperaturen in de aanbouw bij oriëntatie op het noorden onaangenaam dalen.

De gulden middenweg is doorgaans een Oost westelijke positionering. Hiermee wordt de zomerzon minimaal en de winterzon juist maximaal toegelaten. Het voordeel is tweeledig: in de zomer bespaar je op eventuele airconditioning en in de winter op stookkosten. Hierdoor loopt je rendement snel op.

Showroom afspraak maken

Aluminium profielen

Een belangrijke rol in de energiezuinigheid van moderne serres speelt de toepassing van aluminium profielen. Hoewel er ook fabrikanten zijn die met materialen zoals hout of kunststof werken, staat aluminium zonder meer garant voor de beste kwaliteit. Zeker thermisch onderbroken aluminium resulteert in een aangenamer binnenklimaat en een lager energieverbruik. De aluminium laag van de profielen aan de buitenkant van de serre staat dan niet in contact met de laag aan de binnenkant, waarmee een koudebrug wordt voorkomen.

Isolerende beglazing

Net als aluminium profielen, werkt een serrebouwer als Ter Huurne alleen met hoogwaardige driedubbele beglazing. HR++-veiligheidsglas zorgt in de winter voor een aangenaam warm binnenklimaat en in de zomer voor een verfrissende koelte. Belangrijk is wel om goede zonwering en schuif- of vouwdeuren te nemen, zodat de serre ook in de warme zomermaanden heerlijk koel en geventileerd blijft. In de winter helpt HR++-beglazing juist om condensvorming te voorkomen.

Offerte aanvragen Showroom afspraak maken